Jestem nowa na forum, choc podczytuje je (niezbyt czesto bo czasu brakuje) od roku.
Mam na imie Kasia, mieszkam w AUS od 23 lat, mam dwie corki: 3 letnia Matilde i 3 miesieczna Magde
.
Wychowywane sa w jezyku polskim (ja), niemieckim (tata) i angielskm (srodowisko ).
Matildzie najlepiej jednak mowi sie na razie po polsku i wlasnie dlatego tutaj pisze.
Otoz bardzo chcialabym poznac mame / tate polsko-jezyczna/nego z dzieckiem/dziecmi w wieku 0 - 5 lat. Mieszkam blisko centrum a z dala od "osrodkow polskosci" i zupelnie nie mam (ani ja ani Matilda) kontaktu z polskim jezykiem (nie posiadam prawa jazdy wiec podrozowac w odlegle zakatki Melb tez nie moge ). Bardzo chcialabym aby Matilda mogla spotykac sie i porozmawiac po polsku z rowiesnikami lub innym doroslym niz tylko ja.
Moze sa tutaj rodzice (zarejestrowani lub podczytujacy ) mieszkajacy w okolicy Prahran/Windsor/South Yarra/Toorak/Richmond ktorzy chcieliby sie spotkac - lub juz sie spotykaja, bo chetnie dolacze do grupy - w celu pogadania sobie na placu zabaw (czy w domu przy brzydkiej pogodzie) podczas gdy nasze pociechy sie bawia? Jezeli sa, to bardzo prosilabym o kontakt. Jezeli ktos ze stalych uzytkownikow tego forum wie o takiej grupie gdzies w poblizu centrum lub wymienionych dzielnic, to tez prosila bym o info. Z gory (from the mounthain ) dziekuje.
Zoe, no wlasnie, ja tez mialam taka nadzieje ze moze udaloby sie zorganizowac taka luzna playgroup gdzies w moich okolicach. To nie musi byc nic powaznego, takie w miare regularne spotkanka mam (ojcowie tez mile widziani ) zeby pogadac po polsku i zeby ich dzieci mogly porozmawiac po polsku. Bardzo mialam nadzieje ze jakas mama lub tata sie tutaj odezwa, ale poczekam jeszcze.
A moze ktos mialby jakis pomysl jak by tu jeszcze inaczej nawiazac kontakt bo prawde mowiac poza tym forum to nie wiem jak i gdzie moglabym spoktac mamy polskojezyczne. Przechodniow na ulicy troche glupio mi zaczepiac. Myslalam jeszcze o polskiej szkole w South Melbourne - choc jest dla starszych dzieci ale moze poznam tam kogos z dzieckiem w wieku przedszkolnym?
witam,
ja mam dwie córeczki - 4-letnią Karolinę i Sonię, która ma rok i 4 m-ce. Obie są polskojęzyczne, bo na razie mieszkamy w Warszawie , ale w okolicach listopada przeprowadzamy się do Melbourne i bardzo by mi zależało na kontakcie z dziećmi i rodzicami polskojęzycznymi, więc już teraz zgłaszam swoją chęć udziału w takich spotkaniach.
Pozdrawiam
Joasiu, gdybyscie jeszcze zamieszkali gdzies okolicach Prahran/Windsor/South Yarra... ( wiem, to sie pewno okaze dopiero na miejscu gdzie bedziecie mieszkac) to spotkania masz jak w banku.
Szkoda ze jednak nie ma tutaj nikogo w mojej okolicy (jak wyzej) bo naprawde nie wiem gdzie szukac, chyba tylko zdac sie na lut szczescia ze moze kiedys spotkam w parku lub na placu zabaw matke mowiaca po polsku...
Do szkoly polskiej w South Melbourne nie dotarlam jeszcze (w domu sajgon, nie ogarniam zycia z dwojka dzieci 0-3 lat), chyba pojde pod kosciol St Ignacego w Richmond i tam bede nagabywac ludzi.
Nasza playgroup spotyka sie w Essendon na Windy Hill (Stadion Essendon Football Club). Ale jest to australijska grupa i jest bardzo scentrowana w kierunku AFL . Moja druga polowa z dzieckiem jest w tej chwili zagranica ale wszystkie mamy sa w kontakcie przez Facebook. Ja rzadko mam z playgrupa do czynienia jednak musze przyznac ze jestem pod wrazeniem jej talentow organizatorskich - jedna z mam z grupy zajmuje sie Event Management dla AFL. Jesli jestes zainteresowana to daj znac w polowie wrzesnia. Sporo ludzi z naszej plagroup spotyka sie poza grupa na roznych zajeciach dla dzieci takich jak Mini Maestro czy plywanie (Seymour's Swimming School w Essendon)
Wiem ze ostatnio dolaczyli do niej rodzice spoza grupy, ale nie wiem jakie sa zasady wstepu.
Grupa z Heidelberg juz nie funkcjonuje zdaje sie, jej czlonkowie ciagle sie spotykaja spolecznie i wspolnie celebruja rozne okazje
Istnieje polska playgroup, chyba jeszcze istnieje.Jakies 2-3 lata temu moja znajoma wozila na te zajecia swoja coreczke. Ale to jest chyba gdzies w Bayswater.Jesli jestes zainteresowana, moge sie dowiedziec dokladnie .
Kasiape, my mieszkamy dosyc niedaleko, bo w Bentleigh i ja bym byla chetna na spotkania (mamy prawie 3 letniego Maxa i noworodka Filipa ), ale w zwiazku z tym, ze Filip na razie jest taki malenki, a Max w ciagu tygodnia chodzi do przedszkola, a poza tym poko co pogoda jest masakryczna, pisze sie na jakies spotkanie np. w Royal Botanic Gardens, jak juz sie zrobi troszke cieplej. Co Ty na to?
Pando_ do obozu wroga nie bede wchodzila! Ja jestem Geelong supporter!!
Poza tym rozumiem ze ta playgroup jest w jezyku angielskim? Bo mnie chodzi o spotkania z Polakami aby Matilda mogla zobaczyc ze po polsku to nie tylko mama i babcia (bo nawet z ciocia to juz tylko po angielsku). Nie musi tez to byc jakas zorganizowana playgroup - po prostu spotkac sie i pogadac a dzieci niech sie pobawia ze soba (zalozenie optymistyczne ) . Miesiac temu przypadkiem spotkalam na placu zabaw Polke z 5 letnia corka i poltorarocznym synkiem, ale niestetyb byli tu tylko na 3 miesiace (a poznalam ich dopiero pod koniec ich pobytu) i po kilku spotkaniach (chyba 5 rozlozonych na 3 tygodnie) wyjechali. Matilda do tej pory wspomina jak fajnie sie bawila z Julia, Robertem i pania Agnieszka.
Mada, bardzo, bardzo chetnie sie spotkam!!! Rozumiem ze z noworodkiem nie bardzo mozna, zreszta ja i z 4 miesieczna Magda jeszcze sie niewyrabiam, ale jak juz bedzie cieplej i moze lepiej organizacyjnie, to tak - Royal BOtanic Garden jak najbardziej, mozna piknik sobie zrobic, a niedaleko (w Fawkner Park) jest bardzo fajny, duzy i zroznicowany (wiekowo) plac zabaw (to tak for future reference )
Wysłany: 22-08-2010, 23:50 Re: Dzien dobry :)
Kasiape napisał/a:
Moze sa tutaj rodzice (zarejestrowani lub podczytujacy ) mieszkajacy w okolicy Prahran/Windsor/South Yarra/Toorak/Richmond ktorzy chcieliby sie spotkac
Oj, jak ja tesknie do tych "rejonow":) My mieszkalismy w SY kilka lat- moja corka skonczyla SY Primary- polecam- szkola jest naprawde super.
Za ok 1.5 roku wracamy i moja juz duza pociecha bedzie pewnie szukala pracy- najchetniej jako opiekunka do dzieci (ma juz dosw). Zna biegle jezyk polski wiec jak bedziesz szukala kogos do opieki nad dziecmi to polecam